Saskia Juijn

Voor passende oplossingen en gewenste resultaten…

Vier redenen om wèl te investeren in jezelf

Meer dan de helft van de zelfstandig ondernemers verdient minder dan 20.000 euro per jaar. En een deel daarvan maakt zelfs helemaal geen winst. Nu zijn er ongetwijfeld veel zzp-ers onder hen met een kleine praktijk van maar een aantal uren in de week, voor wie hun werk meer een hobby is en de verdiensten mooi meegenomen. Maar er zijn vast ook veel zelfstandig professionals die dolgraag meer willen verdienen. Want het hebben van een hoger inkomen biedt immers veel mogelijkheden. 

Als deze ondernemers meer zouden verdienen, dan zouden ze namelijk gemakkelijker tijd kunnen vrijmaken voor het ontwikkelen van nieuwe diensten en producten. En ze zouden een betere laptop kunnen kopen, die niet steeds zou vastlopen, zodat ze prettiger konden werken. Of de administratie zelfs helemaal uitbesteden. En ze zouden cursussen kunnen volgen over onderwerpen waarvan ze meer zouden willen weten. 

Maar goed, dat kan nu allemaal niet, zeggen veel ondernemers, want er is geen geld. En dus blijven deze ondernemers heel hard werken. In de hoop dat ze dan ooit, in de toekomst, als de financiële druk minder hoog is, al hun wensen kunnen gaan vervullen.

Helaas blijkt die toekomst in veel gevallen ver weg. De realiteit is, en blijft, dat ze hard moeten werken om in ieder geval iets te verdienen. Er is misschien af en toe wel een lichtpuntje, maar het grote geld komt nog niet binnen.

Wat jammer, dat het vaak zo gaat! Want ik ken ook de verhalen van de ondernemers die wèl besluiten om te investeren in het volgen van een cursus of workshop. Of die een coach in de arm nemen. Die heel weloverwogen of juist geheel intuïtief de cursus of coach kiezen waarvan ze weten dat die ze verder kan helpen. Bij veel van deze ondernemers begint hun bedrijf daarna dan ook veel beter te lopen.

Dat komt door de volgende vier principes:

1. Investeren in jezelf is houden van jezelf

Als je geld uitgeeft aan jezelf, aan je eigen ontwikkeling, of aan het verbeteren van je werkomstandigheden, zorg je goed voor jezelf. Je laat daarmee zien aan jezelf, dat je van jezelf houdt.

Door te investeren in jezelf geef je jezelf de boodschap dat je de moeite waard bent om geld aan uit te geven. Als gevolg daarvan voel je je beter en zal je zelfvertrouwen groeien.

2. Investeren in jezelf zorgt dat anderen ook in jou investeren

Veel ondernemers houden hun uitgaven laag door alles zelf te doen, kennis en informatie die ze nodig hebben van internet te halen, en te werken op een verouderde computer.

Als je zelf geen geld uit wilt geven aan het leren van vaardigheden, het verkrijgen van kennis, of het verbeteren van je werkomstandigheden, hoe kun je dan verwachten dat jouw klanten geld gaan uitgeven aan jouw diensten of producten?

3. Wat je aandacht geeft groeit

Focussen op hard blijven werken heeft als resultaat dat je hard blijft werken. Wanneer je wel tijd en geld besteedt aan je eigen ontwikkeling krijg je automatisch een boost. Gewoon vanwege het principe dat datgene, wat je aandacht geeft, groeit.

Je zult door het leren van nieuwe vaardigheden, opdoen van kennis en ontmoeten van andere ondernemers, meer energie krijgen. En heel veel ideeën over wat je (anders) wilt gaan doen.

4. Geld uitgeven motiveert je om te veranderen

Stel dat je wel geld uitgeeft aan het volgen van een workshop of cursus. Juist omdat het je iets kost zal je inzet hoger zijn en zul je meer gefocust zijn om het geleerde in de praktijk te brengen.

Er geldt dus ook dat, als de prijs van de cursus naar jouw idee een pittige investering is, jij meer je best zult doen om uit de cursus te halen wat er in zit. Want anders zou het immers zonde zijn van het geld.


En, welke principes heb jij genegeerd? Of welke pas jij met gemak toe? Je reactie op deze blog is van harte welkom!


Vond jij deze blog interessant of inspirerend? Abonneer je dan op mijn nieuwsbrief met tips en informatie over ondernemen met plezier èn resultaat op de manier die bij jou past!

Saskia Juijn

Graag inspireer en help ik bewuste zelfstandig professionals om op een ontspannen manier en met veel plezier èn resultaat hun bedrijf of praktijk te runnen.

Dit doe ik door middel van blogs en vlogs, workshops en coaching.

Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!

Saskia Juijn

Wil je graag kennis met me maken?

Als je nieuwsgierig bent geworden naar wat ik voor jou of jouw organisatie kan betekenen, bel of mail me.

Ik drink graag een kop koffie met je!

Weblog | Recent

Weblog | Thema

70.1 998 41