Saskia Juijn

Voor passende oplossingen en gewenste resultaten…

Tips voor meer flow in jouw bedrijf of praktijk

 

Heel graag help ik ondernemers om zaken op een rij te zetten, prioriteiten te stellen en acties te formuleren die ze verder helpen. Je zou denken dat ik wel houd van plannen, doelen stellen en to-do lijstjes maken.

Dat is in zekere zin ook wel zo, want het helpt als je een richting bepaalt en focus hebt. Maar ik weet inmiddels dat het hebben van een gedetailleerde planning en uitvoeren van de taken die je op je to-do lijst hebt gezet niet per se leiden tot veel plezier en heel goede resultaten.
 


Een aantal jaren geleden formuleerde ik elk jaar een aantal doelen voor het komende jaar. En vervolgens werkte ik dat uit naar een planning per kwartaal of per maand. Ik bepaalde welke workshops, programma's en andere diensten ik zou aanbieden en hoe vaak en wanneer.

Tijdens het maken van de planning zag ik het helemaal voor me en was ik erg enthousiast. Maar met het verstrijken van de tijd bleek dat er van mijn jaarplanning niet veel terecht kwam. Omdat er iets tussen kwam, of omdat een bepaalde dienst veel beter liep dan een andere, of omdat iets helemaal niet zo leuk leek als ik had gedacht.

Het braaf uitvoeren van wat ik had bedacht maakte me op een gegeven moment niet meer blij. Het werd een moeten, het plezier ging er af. Er was te weinig ruimte voor spontane ingevingen.

Tegenwoordig ben ik dus veel voorzichtiger met het maken van plannen. Ik heb wel een idee van waar ik naar toe wil en wat ik wil aanbieden en plan dus wel een aantal maanden vooruit, maar niet een jaar!

Ik vind het fijn om veel meer op mijn intuïtie en in het moment te ondernemen. En ruimte te hebben in mijn planning voor ideeën of klussen die langs komen waar ik enthousiast over ben. Het zorgt ervoor dat het blijft stromen. En dat het nooit saai wordt.

Uiteindelijk draait het dus niet om time-management. Het managen van je energie is veel belangrijker. Als je je daar op richt zorg je dat het kan blijven stromen in je bedrijf of praktijk.

Tips voor meer flow in je bedrijf of praktijk
 

Wil jij ook met meer gemak en plezier ondernemen? Zodat de resultaten als vanzelf komen? Graag geef ik je een aantal tips voor meer flow in je bedrijf of praktijk.

- Vind een middenweg tussen georganiseerd werken en ruimte hebben om te ondernemen vanuit je intuitie. Zorg wel dat je weet waar je naar toe wilt en houd dat ook voor ogen. En kijk vervolgens steeds wat op dat moment de beste invulling van je tijd is.

- Houd regelmatig een werkoverleg met jezelf (lees hier de blog 'Heb jij al een WOMM?') en sta stil bij waar je heen wilt en wat je kunt doen om daar te komen. Zie dit moment ook vooral als een bezinningsmoment. Maak dus niet klakkeloos een planning en een to-do lijst maar bekijk ook steeds of je nog blij wordt van wat je doet en van hoe je het doet. En bepaal wat je anders wilt doen of waar je mee wilt stoppen.

- Bepaal aan het begin van elke dag welke drie dingen je in ieder geval wilt doen die dag zodat je aan het einde een goed gevoel hebt over je werkdag. Houd hierbij ook rekening met waar jouw hoofd naar staat en hoeveel energie je hebt. Sommige dagen zijn beter geschikt voor ingewikkelde klussen dan andere dagen.

- Neem op tijd rust en zorg voor voldoende ontspanning. Als je te veel wilt doen of dingen doet die je eigenlijk niet leuk vindt slaat de vermoeidheid toe. Plan dan rust in en doe dingen die je energie geven. Zodat je de volgende dag weer uitgerust en met enthousiasme aan de slag kunt gaan met de zaken die jou en je bedrijf verder brengen.

Ik wens je veel energie en flow in jouw bedrijf!Vond jij deze blog interessant of inspirerend? Abonneer je dan op mijn nieuwsbrief met daarin een overzicht van de nieuwste blogs!

Saskia Juijn

Graag inspireer en help ik bewuste zelfstandig professionals om op een ontspannen manier en met veel plezier èn resultaat hun bedrijf of praktijk te runnen.

Dit doe ik door middel van blogs en vlogs, workshops en coaching.

Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!

Saskia Juijn

Wil je graag kennis met me maken?

Als je nieuwsgierig bent geworden naar wat ik voor jou of jouw organisatie kan betekenen, bel of mail me.

Ik drink graag een kop koffie met je!

Weblog | Recent

Weblog | Thema