Saskia Juijn

Voor passende oplossingen en gewenste resultaten…

Stop met time-management: Manage je energie!

Je zou kunnen denken dat ik een enorme voorstander ben van time-management. Ik schrijf immers regelmatig over hoe belangrijk het is doelen te stellen en te bepalen welke acties je moet nemen om je doel te behalen en je wensen te vervullen.

Bovendien raad ik ondernemers aan om iedere week een werkoverleg met zichzelf te houden, zodat ze steeds weten wat hun prioriteiten zijn.

Valkuilen van time-management 

Goed gebruik van een aantal time-management tools kan best wat opleveren. Maar ik wil je graag behoeden voor de valkuilen van time-management. Want die zijn er.

Je kunt namelijk nog zo georganiseerd en efficiënt werken, maar dat betekent niet dat je aan het einde van de dag ook effectief bent geweest. Dat je daadwerkelijk dichterbij het behalen van je gewenste doelen bent gekomen.

Doelen stellen, prioriteiten bepalen, werkoverleg houden, het klinkt allemaal erg daadkrachtig en gestructureerd. Maar het gevaar ligt op de loer dat het een 'moeten' wordt.

Veel ondernemers zullen ook geneigd zijn om, bij enorme tegenzin of tegenslag, toch te blijven denken: ''Volhouden! Doe nu maar wat er op je lijstje staat en dan kom je er wel."

Wil jij een bloeiende praktijk of bedrijf dan is het juist níet handig om, vanuit wilskracht, als een soort van robot, aan de slag te gaan. Dat je precies bedenkt welke acties je wanneer en hoe moet nemen. En dat je je hele agenda van de week invult met taken en die gedachteloos uitvoert. 

Geef aandacht aan energie-management

Natuurlijk is daadkracht vertonen slim. Van opgeven bij de eerste beste tegenslag is nog geen ondernemer succesvol geworden.

Maar het is wel heel belangrijk dat je voortdurend contact houdt met je gevoel. Dat je niet klakkeloos doet wat je zo mooi bedacht hebt, maar dat je steeds checkt of het nog klopt.

Want voorop staat dat jij je energiek blijft voelen. En dat je plezier hebt in het ondernemen. Jouw vlammetje moet wel blijven branden.

Als je merkt dat dat vlammetje een standje lager gaat branden of zelfs helemaal uit is, dan is er iets anders nodig. Blijf dan alsjeblieft niet braaf je actiepuntjes afvinken.

Staar je daarom ook niet blind op allerlei time-management technieken. Gebruik ze als tools bij het vertalen van je wensen en verlangens in doelen en acties, maar leg de nadruk vooral op het managen van jouw energie.

Voel steeds wat jou energie geeft en wat niet. En bepaal wat er nodig is. Zijn er zaken die niet op je lijstje staan, maar die wel aandacht vragen? Geef die dan ook aandacht. En pas je doelen en lijstjes aan. Zodat ze weer kloppen en je energie geven en niet kosten.

WOMM als moment van bezinning

Het wekelijkse werkoverleg met jezelf is daarom ook niet bedoeld om jezelf weer op te zadelen met een lijst van dingen die moeten. Nee, zie het als een moment van bezinning. Een moment in de week waarop je opnieuw contact maakt met jouw wensen en verlangens en ook kijkt naar je energiehuishouding.

Word je, gedurende het werkoverleg maar ook gedurende de week, bewust van je behoeften, je wensen en van de dingen die je energie geven, zodat je kunt bepalen welke taken echt prioriteit hebben. 

En natuurlijk zul je, wil je je wensen vervullen, af en toe dingen moeten doen die je misschien niet leuk vindt. Kijk dan vooral hoe je deze taken leuker en makkelijker kunt maken.

Verder zorg je vooral dat je die dingen doet die jou energie geven. En je plant niet je hele agenda vol maar houd voldoende ruimte om aan de slag te gaan met je ingevingen van die week. Want jouw hart brengt je, ongetwijfeld, sneller bij je doel dan het koppig afwerken van een lijstje.

Ik wens je veel succes met het vinden van de middenweg tussen het plannen en het ondernemen vanuit je hart. Je ervaringen hiermee en andere reacties op deze blog zijn van harte welkom!Vond jij deze blog interessant of inspirerend? Abonneer je dan op mijn nieuwsbrief met daarin een overzicht van de nieuwste blogs!

Saskia Juijn

Graag inspireer en help ik bewuste zelfstandig professionals om op een ontspannen manier en met veel plezier èn resultaat hun bedrijf of praktijk te runnen.

Dit doe ik door middel van blogs en vlogs, workshops en coaching.

Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!

Saskia Juijn

Wil je graag kennis met me maken?

Als je nieuwsgierig bent geworden naar wat ik voor jou of jouw organisatie kan betekenen, bel of mail me.

Ik drink graag een kop koffie met je!

Weblog | Recent

Weblog | Thema